Meny Stäng
Du måste ange ett sökord.
Sök

Framgångsfaktorer för festivaler


För att stödja de litterära festivaler som senaste åren etablerats i Jönköpings län vill vi ta reda på vilka framgångsfaktorer som finns bakom några välkända litteraturfestivaler i Sverige.

Därför har vi studerat fyra av de nationella litteraturfestivaler som i folkmängd och yta korresponderar med samhällena i Jönköpings län. De nationella litterära festivaler vi valt att undersöka är Littfest i Umeå, Sigtuna litteraturfestival, Kristianstad bokfestival och Bokdagarna i Dalsland.

För att få djupare förståelse för de litterära festivalerna i Jönköpings län har SmåBUS barn- och ungdomsboksfestival, Smålands Litteraturfestival, At the fringe – International Arts Festival, Internationell Poesifestival Jönköpings län, Poetry Slam Jönköpings län och Vetlanda bokmässa undersökts.

I länet har tidigare funnits litterära festivaler som varit långvariga men lagts ner: Nässjö poesifestival och Bokens dag i Jönköping. Även dessa har undersökts för att utkristallisera vad som gjorde att festivalen inte kunde fortsätta under lång tid.

Kunskapsunderlaget Framgångsfaktorer för festivaler finns att ladda ner i högermenyn.

Varför gör vi det här?

Syftet med insatsen är att skaffa kunskapsunderlag för att utveckla de litterära festivaler som genomförs i Jönköpings län mot större framgång och längre livslängd.

Målgrupp

Festivalarrangörer Regionala utvecklare som stödjer festivalarrangörer

Resultatmål

- Ett kunskapsunderlag som är adekvat för framtida arrangörer av litterära festivaler
- Ett professionsutvecklande samtal runt fynden i rapporten
- Kunskapsspridning i hur en bra litterär festival skapas

Hur påverkas länet?

Ett mer professionellt handhavande av litterära festivaler. Empirisk grund att bygga nya festivaler och evenemang på.