Navigera till sidans huvudinnehåll

GAZE – nya filmröster

  • Kultur
  • Film
  • Länsövergripande

Vill du göra film? Eller gör du redan film och lyckas inte riktigt ta dig vidare in i branschen? GAZE – nya filmröster, är programmet för dig som bor eller verkar i Jönköpings län och som vill utveckla dig inom filmens område.

Gaze är ett utbildningsprogram framtagen inom ramen för Talent to Watch, ett initiativ från Svenska Filminstitutet för att stötta unga filmare eller mer etablerade som inte riktigt hittat in i den svenska filmbranschen. Under hösten vässar filmarna sina förmågor genom praktik och deltagande i workshops där en filmidé växer fram och blir redo att realiseras. På våren efter en ansökan kan filmen spelas in, med finansiering och stöttande insatser.

Filmerna som görs kan vara fiktiva, dokumentära, det kan vara animationer och/eller utgå ifrån en blandning av teknik och uttryck. Men de får max bli 15 minuter långa!

Hur söker jag?

Ansökan öppnar 2 maj. Sista ansökningsdag är 18 juni 2023.

Du skickar in din anmälan via anmälningsformuläret

Innan du skickar din ansökan är det viktigt att du läser igenom tävlingens regler. Där kan du också läsa om vilka arbetsprover och texter som ingår i ansökan. 

Här kan du kan läsa om GAZE regler och kriterier

I ansökan berättar du varför du brinner för att berätta och hur du vill göra det. Vi vill också veta lite om vem du är och om varför du vill jobba med film. Du behöver också skicka med något du filmat. 

Om du går vidare till första intervjun kontaktar vi dig via e-post.

Frågor? Skicka gärna ett mejl till cecilia.torquatodeoliveira@rjl.se

Varför gör vi det här?

Vi har som uppdrag att stötta och utveckla unga och äldre talanger genom att göra film. Med unga och äldre talanger menas spannet: från att aldrig gjort film till att ha flera filmer i bagaget men ännu inte funnit en väg in i filmbranschen. För Region Jönköpings län är dessa "de nya rösterna" och satsningen kommer i sitt fundament arbeta med mångfald, jämställdhet och representation.

Målgrupp

Filmare 18 år och uppåt. Ansökan öppnar 2a maj. Sista ansökningsdag 18 juni. De som går vidare kan räkna med intervju vecka 25.

Resultatmål

Satsningen vill stimulera unga eller mindre etablerade filmare från olika regioner att utveckla sig och erövra en plats i Sveriges filmkarta genom att visa nya uttryck och återberätta sin samtid och verklighet. Vi vill också säkerhetsställa att det görs film i länet, vi vill stärka hantverket och att filmerna som görs i länet har den verkshöjd som krävs så de kan ses av fler.

Hur påverkas länet?

Film genererar arbeten och det är viktigt att historier från länet, att den unika erfarenheten som finns i länet når ut till fler ute i landet. Gaze tar avstamp i ett geografiskt perspektiv; erfarenheter från icke storstadsregion är underrepresenterad i det nationella filmlandskapet.