Navigera till sidans huvudinnehåll

Intervju med Growing leaders

Nyhetsbrev februari 2021

 

Vad betyder hållbara arbetsplatser för er?

- Hållbara arbetsplatser betyder utifrån vårt perspektiv att du befinner dig i ett uppdrag som du trivs med som gör att du kan uppnå den målsättning som finns. Det gör du tack vare att du har en väl fungerande arbetsmiljö såväl fysiskt som psykiskt. Däri ligger balansen mellan arbete och fritid.


Vad är det som krävs för att skapa en hållbar digital arbetsmiljö? 

- När vi pratar om att jobba digitalt så tänker vi på att man inte sitter med sina kollegor som många gjorde nyss. Det vill säga det kräver en aktiv handling för att ”stöta” på någon som frågar hur läget är och hur du har det. Därför tänker vi mycket på att under detta ”ensamarbete” skapa för utsättningar för att de som finns i teamet känner sig SEDDA, HÖRDA och BEKRÄFTADE. Det kräver lite uppfinningsrikedom från oss alla för att det skall ske. Men vi är snabba att haka på trender – så börja du och ta första steget så lovar vi att du kommer få följare.


Vad kan man göra som ledare för att främja det sociala utbytet i sitt team när ”snacket vid kaffemaskinen” inte längre är möjligt?

- Under våra utbildningar i att ”Leda på Distans” brukar vi ge tipset att skapa en gruppchatt i någon kanal (Teams, SMS, Whatsup, Slack etc.) där det snack ni annars hade haft vid kaffemaskinen hamnar. Där kommer kanske roliga foton, dialoger kring helgens händelser, ett bra lifehack eller tips om någon rolig serie du sett. Ett annat sätt är att bocka av på listan och faktiskt se till att ringa/chatta/delta i samma möte eller sms:a alla du har i ditt team/de du behöver ha dialog med varje dag. Det kräver lite disciplin, men kom ihåg att det ger så mycket energi tillbaka och du kommer skapa att alla känner sig SEDDA.

Har ni några tips vad man bör tänka på när man leder på distans?

- Att leda på distans skiljer sig från det alldeles vanliga ledarskapet på det sättet att du behöver vara extra tydlig och mer förberedd. Kan du också skapa en kultur med tillit och finna ditt sätt att kommunicera på så kommer du att komma långt. Vi vet att det går att skapa det allra bästa teamet som aldrig träffats fysiskt, men det kräver kreativitet och energi. Vänta inte på att pandemin skall vara slut utan börja på en gång!