Bakgrund
2019 har Regeringen lämnat i uppdrag till Tillväxtverket att utveckla och stärka arbetet med hållbar utveckling inom det regionala tillväxtarbetet inklusive sammanhållningspolitiken. Uppdraget skulle genomföras genom bl.a. utlysning av medel samt utveckling av metoder och lärande. I linje med regeringsuppdraget har Tillväxtverket utlyst medel till regionerna för att stärka hållbarhetsperspektivet i det regionala tillväxtarbetet.
Region Jönköpings län har ansökt och beviljats projektfinansiering för projektet Vägar till hållbar utveckling 2020-2022. Inom projektet är följande insatsområden prioriterade;
- Jämställd och jämlik digitalisering;
- Hållbarhetsdriven näringslivsutveckling och cirkulär ekonomi;
- Hållbarhetssäkrad finansiering;
- Övergripande omställning.
Ovanstående insatsområden ska leda till ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet och integreras i ordinarie verksamhet. Projektet ska i sin förlängning bidra till att Jönköpings län år 2035 är ett hållbart län (Regional utvecklingsstrategi 2020 - 2035), alltså i linje med regerings-uppdraget.
Regional utveckling har under 2020 även bedrivit ett regionalt finansierat systerprojekt med fokus på hållbar utveckling, cirkulära affärsmodeller och digital inkludering. Syftet med systerprojektet har varit att möta utmaningarna i Corona-krisen. Erfarenheterna från det regionala systerprojektet under 2020 ska i föreliggande projekt omsättas till modeller och verktyg för långsiktig hållbarhet.
Detta vill vi att projektet ska bidra till
Jämställd och jämlik digitalisering
Den långsiktiga effekt/nytta som Region Jönköpings län önskar i sin verksamhet som resultat av arbetet inom detta insatsområde är följande. Våra insatser ska verka för att stödja utvecklingen av goda förutsättningar för rimliga och jämlika levnadsförhållanden i länet. Efter avslutat projekt;
- ska det finnas tillgänglig uppdaterad statistik över målgruppen som befinner sig digitalt utanför i Jönköpings län.
- Region Jönköpings län ska ha etablerat samarbeten med aktörer som möter målgruppen för att säkerställa ett jämlikt stöd över hela länet.
- Region Jönköpings län ska ha bidragit till etablering av stödfunktioner/nätverk för att förebygga digitalt utanförskap och isolering i länets 13 kommuner.
- 2 år efter avslutat projekt ska samtliga beställningar av design och utveckling av digitala samhällstjänster inom Region Jönköpings län vara säkrade utifrån ett intersektionalitet perspektiv.
- Fler aktörer bidrar aktiv till att hitta lösningar för att motverka digitalt utanförskap, t.ex. sociala innovationer.
Hållbarhetsdriven näringslivsutveckling och cirkulär ekonomi
Den långsiktiga effekt/nytta som Region Jönköpings län önskar i sin verksamhet som resultat av arbetet inom detta insatsområde är följande;
- Efter avslutat projekt ska ett centrum för transformativ hållbarhet för att främja omställningen till en cirkulär region ha etablerats.
- Projektet ska ha möjliggjort för etablering av industriella symbioser i länet.
- Efter avslutat projekt ska företag och företagsfrämjande aktörer i Jönköpings län ha tillgång till metoder och verktyg för omställning till cirkulär ekonomi och cirkulära affärsmodeller.
Hållbarhetssäkrad finansiering
Den långsiktiga effekt/nytta som Region Jönköpings län önskar i sin verksamhet som resultat av arbetet inom detta insatsområde är följande.
- Efter avslutat projekt 100 % av nationella medel under utgiftsområde 19, EU-medel (Eruf), regionala utvecklingsmedel samt kommersiell service hållbarhetssäkras.
Övergripande omställning
Den långsiktiga effekt/nytta som Region Jönköpings län önskar i sin verksamhet som resultat av arbetet inom detta insatsområde är följande.
- Efter avslutat projekt ska 100 % av personalstyrka på Regional utveckling är rustade för att utifrån sina ansvarsområden verka för omställningen till en hållbar region.
Projektets styrgrupp
Ordförande - Anna Olsson, sektionschef hållbar utveckling, Regional utveckling
Viceordförande - Patrik Kinnbom, sektionschef innovation och företagande, Regional utveckling
Övriga styrgruppsmedlemmar
Mark Edwards/ Duncan Levinsohn - Jönköpings University
Guénola Nonet/ Andreas Friberg - Sustainability and Diversity at Jönköping University
Per Sommarin - Forskningsinstitutet RISE
Catarina Kristensson - Länsstyrelsen
Ingela Gustafsson - Energikontoret Region Jönköpings län
Cecilia Hjort Athler/ Emma Ingelow - NUVAB
Anna Carendi/ Jenny Jakobsson - CSR Småland
Lotta Olofson/ Anders Nyberg - Science Park
Projektledare
Mariana Morosanu - Sektionen för hållbar utveckling, Regional utveckling
Kontakt: mariana.morosanu@rjl.se