Navigera till sidans huvudinnehåll

Regional kompetensförsörjning

Företag i Jönköpings län rapporterar att ett av de största hindren för tillväxt är bristen på rätt kompetens - samtidigt är det svårt att fylla de utbildningsplatser som finns. Det finns en stor efterfrågan på arbetsmarknaden samtidigt som många står utanför arbetsmarknaden – det är alltså svårt att matcha kompetens mot arbetstillfällen.

Att kunna attrahera, behålla och utveckla kompetenta medarbetare är avgörande för att säkerställa en hållbar utveckling inom näringslivet samt för den offentliga och ideella sektorns. 

Vilken kompetens och utbildning efterfrågas i vårt län?

För att möta de ständigt föränderliga kraven på kompetens inom arbetslivet är det av yttersta vikt att förstå de aktuella kompetensbehoven. Att vara medveten om och beredd att anpassa sig till dessa förändringar blir avgörande för att trivas och vara framgångsrik på dagens arbetsmarknad.

På arbetsmarknaden behöver vi fylla behovet av rätt kompetenser, men det är inte alltid lätt att matcha tillgänglig arbetskraft med efterfrågan.  Genom att förbättra metoder och processer kan vi också anpassa oss bättre till förändringar. Detta gäller på olika nivåer, från regioner till företag. Att vara attraktiva som arbetsgivare är viktigt för långsiktig framgång. En övergripande och strategisk syn är nyckeln för en flexibel arbetskraftsstruktur.

Olika vägar till kompetens

Kompetensförsörjningen till arbetslivet kan i huvudsak delas in i två "vägar". Den första involverar att en arbetsgivare lockar och anställer kompetens från utbildningssystemet, bland arbetssökande eller från andra arbetsgivare. Den andra vägen innebär att arbetsgivaren säkerställer tillgången till rätt kompetens genom strategisk kompetensutveckling på arbetsplatsen, vilket inkluderar validering och olika former av utbildningar. För både arbetsgivare och arbetstagare är kontinuerligt lärande på arbetsplatsen en nödvändig del av kompetensförsörjningen.