Meny Stäng
Sök

Existentiell hälsa


  • Folkhälsa
  • Existentiell hälsa
Vi befinner oss på en teaterscen. En kvinnlig skådespelare sitter på ryggstödet på en stol. En manlig skådespelare ligger på rygg på två andra stolar. De skrattar tillsammans åt något

"Vi som blev kvar" är en pjäs om döden, men framförallt om livet. Det är en föreställning om att överleva och ta sig igenom det man aldrig vill att någon ska behöva ta sig igenom; att förlora någon genom självmord.

Foto: Johan W Avby

Hur vi förhåller oss till livets stora frågor påverkar vår hälsa och vår livskvalitet.

Den existentiella hälsan handlar om hur du tänker, känner och handlar i ditt liv. De existentiella frågorna och svaren berättar hur du ser på livet; vad som är viktigt, var du hör hemma, vad som känns meningsfullt och hur du ser på dina möjligheter och framtiden.  De lyfter fram tankar och mönster som antingen hindrar dig från att komma vidare i livet eller stimulerar dig att utvecklas och hitta nya vägar.

I dag finns en risk för att människor känner sig vilsna i dessa frågor. Vi vet ännu inte exakt hur existentiell vilsenhet påverkar hälsan. Men vi vet att känslan av osäkerhet och otrygghet är negativt för hälsan och vi vet att en hög grad av existentiell hälsa ökar våra möjligheter att må bra.