Navigera till sidans huvudinnehåll

A perfect lover - en teatermonolog

  • Folkhälsa
  • Sexuell hälsa
  • Länsövergripande

A perfect lover är en teatermonolog om att göra debut till varje pris. Vem är man när man älskar och vem vill man vara? Hur skapas sexuell identitet i mötet med andra?

Olle är en vanlig kille som tänker mycket på sex och att bli av med oskulden. Han tycker att Jasmine verkar intresserad och planerar för ett kärleksmöte på alla hjärtans dag. Men det slutar med ett fiasko - och ett övergrepp.

 

Om föreställningen

I rollen som Olle ser vi Staffan Kolhammar, som har spelat teater för barn och vuxna i flera år. På Smålands Musik & Teater har han medverkat i Amadeus (2015) och Spelman på taket (2016). Han driver också en standup-klubb och är aktiv i teatergruppen Teaterstickorna.

För manus och regi står Peter Ivan Ericson, regissör, dramatiker och pedagog med ett femtiotal uppsättningar bakom sig. Han har bland annat arbetat med teater på flyktingförläggningar och med Suzanne Osten på Unga Klara, samt varit konstnärlig ledare för Freja musikteater, en del av Smålands Musik & Teater.

Monologen är ca 35 minuter lång och följs av ett 40-60 minuters samtal och diskussion, där skådespelaren Staffan Kolhammar fångar upp elevernas frågor i ett enkelt rollspel om rätt och fel, grupptryck, identitet, förebilder och social medier. Det är önskvärt att minst en lärare är närvarande och att elevhälsan är informerad.

Varför gör vi det här?

Pjäsen är tänkt att fungera som ett komplement till sex- och samlevnadsundervisningen i årskurs 9 och på gymnasiet. A perfect lover är en unik och uppskattad pjäs som berör eleverna på djupet och öppnar upp för samtal om destruktiva könsroller, samtycke och mycket mer.

Målgrupp

Föreställningen vänder sig till elever från årskurs 9 och uppåt. Max 40 elever per föreställning och samtal.

Resultatmål

Till föreställningen ingår ett handledningsmaterial vilket möjliggör en röd tråd i sex- och samlevnadsundervisningen med pjäsen som utgångspunkt.

Hur påverkas länet?

Föreställning togs fram som ett komplement till sex- och samlevnadsundervisningen och finansierades delvis med statsanslaget "Insatser mot hiv/aids och andra smittsamma sjukdomar".