Navigera till sidans huvudinnehåll

Skrivyta Syd

  • Kultur
  • Litteratur
  • Länsövergripande

Skrivyta Syd är ett ettårigt konstnärligt utvecklingsprogram för skönlitterära författare.

Under ett helt år får du en unik möjlighet att utveckla ditt konstnärliga skrivande genom att delta i litterära residens, branschträffar, träffa manuscoach och delta i samtal med andra författare. Totalt sex personer från sydregionerna deltar i programmet.

Ansökan till år tre är nu stängd. 

Projektet är en del av Regionsamverkan Sydsveriges samarbete med fokus på litteraturutveckling. Projektet drivs av de sex regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland och Skåne. Projektet medfinansieras av Statens kulturråd.

Varför gör vi det här?

Skrivyta Syd ska bidra till att skapa en levande litterär miljö i södra Sverige och att man ska kunna leva och verka som författare i Sydsverige och inte känna sig tvungen att flytta för att få tillgång till nätverk och andra resurser.

Målgrupp

Du som är i början av ditt författarskap och vill utveckla ditt litterära projekt efter en konstnärlig vision. Projektet kan vara en roman, diktsamling, novellsamling, essäistik eller annat format inom skönlitteratur för vuxna eller för barn och unga. Du har en Masterutbildning i kreativt skrivande eller motsvarande utbildning och erfarenhet, exempelvis gått kvalificerande kurser på folkhögskola eller har blivit eller är på väg att bli publicerad. Du är bosatt och verksam i regionerna Kalmar, Jönköping, Blekinge, Kronoberg, Halland eller Skåne. Du behöver kunna avsätta tid för programmet som startar augusti 2022 och avslutas juni 2023. Under den här tiden ingår bland annat två residensvistelser samt möten med de andra deltagarna, manuscoach med mera. Du får ingen lön eller några stipendier för att delta i programmet, det är ett gratis och kvalitativt sammanhang för kompetensutveckling.

Resultatmål

Målet med Skrivyta Syd är att skapa bättre förutsättningar för författare att verka i Sydsverige och Jönköpings län.

Hur påverkas länet?

Författare i länet erbjuds varje år att ansöka till programmet. Målsättningen är att författare som deltar i programmet ska kunna leva som författare på sikt i sitt hemlän.