Navigera till sidans huvudinnehåll

Smålandsleden

  • Folkhälsa
  • Fritid
  • Attraktivitet
  • Mullsjö kommun

Smålandsleden är ett projekt för att inventera och renovera cirka 90 mil av länets leder.

Smålandsledens vandringsleder har valts ut därför att de uppfyller kriterier avseende tillgänglighet till allmänna kommunikationsmedel, närhet till övernattningsställen samt vacker natur- och kulturbygd, typisk för det småländska landskapet.

Vandrare hittar information om Smålandsleden i Smålandsledens webbapp.

I appen finns också länkar till kartor i PDF som går att ladda ner och skriva ut.

Dessa leder ingår i Smålandsleden:

Anebyleden

Anebyleden är en del av Höglandsleden och sträcker sig genom hela Aneby kommun. Leden är cirka 85 km lång och bjuder på många smultronställen med varierande landskap. Längs med leden finns vindskydd och övernattningskojor. Vandringskarta finns på Aneby turistbyrå. (85 km renoverat)

Vandringsleder och cykelvägar i Aneby kommun

Gislavedsleden

Gislavedsleden är nästan 10 mil lång och sträcker sig från Kinnared i söder till Isaberg i norr.

Karta, Gislavedsleden, Gislaveds kommun

Holavedsleden

En av Smålands äldsta och mest populära vandringsleder. Holaveden var förr fruktat för sina stråtrövare. Leden går genom ett typiskt småländskt skogslandskap med insprängda tegar och sjöar, många med vidunderlig utsikt. Holavedsleden är 59 km lång och går mellan  Hättebadens camping i Tranås och slutar i Gränna.
Karta, Holavedsleden, Jönköpings kommun (59 km renoverat)

John Bauerleden

Den vackraste vägen mellan Huskvarna och Gränna. Start - eller mål - i Huskvarna vid IKHP-stugan eller friluftsmuseet på Grännaberget. Leden går genom ett underbart och omväxlande landskap.
Karta, John Bauerleden, Jönköpings kommun (50 km renoverat)

Höglandsleden

Höglandsleden sträcker sig över hela höglandet. Följande delar av Höglandsleden är renoverade: före detta Njudungsleden (142 km renoverat), Sävsjöleden (60 km renoverat) och Utsikternas led (92 km renoverat).
Karta Höglandsleden, Eksjö kommun
Karta Höglandsleden, Gnosjö kommun
Karta Höglandsleden, Nässjö kommun
Karta Höglandsleden Sävsjö kommun
Karta Höglandsleden, Vaggeryds kommun
Karta Höglandsleden, Vetlanda kommun

Järnbärarleden och Kävsjölänken

Järnbärarleden är cirka 20 km och går via Gnosjö-Isaberg. Medelsvår led som går i omväxlande natur och terräng kännetecknande för Gnosjö. Strax före Isaberg passeras Ettö naturvårdsområde.

Kävsjölänken är cirka 20 km och går Gnosjö-Kävsjö (Store mosse). Medelsvår led som börjar i ganska kuperad terräng, men slutar i slät mark. I anslutning till Store mosse finns mängder av leder i varierande längder.
Kartor Järnbärarleden och Kävsjölänken, Gnosjö kommun (40 km renoverat)

Södra Vätterleden

Södra Vätterleden går från Mullsjö till Huskvarna. Etapp 1 går från Mullsjö till Bottnaryd (28 km), och etapp 2 (49 km) går från Bottnaryd via Norrahammar och Taberg till Huskvarna.

Karta Södra Vätterleden etapp 1
Karta Södra Vätterleden, Jönköpings kommun (70 km renoverat)

Västra Vätterleden

Etapp 8 av Skaraborgsleden ingår i Smålandsleden.

Karta Västra Vätterleden

Varför gör vi det här?

I länet finns cirka 200 mil vandringsleder med varierande standard som kom till på 1970-talet med syfte att göra naturen tillgänglig. Detta syfte är gångbart även idag, men kraven på utformning och sträckning av leder har förändrats. Väl fungerande vandringsleder fyller många syften både för turister och länsbor.

Målgrupp

Människor som vill uppleva Småland vandrande.

Resultatmål

Förutom restaurering och kvalitetssäkring innebär projektet att lederna får enhetlig märkning och skyltning samt att rastplatsernas kvalitet höjs. Folkhälsoperspektivet, affärsutveckling kring lederna och marknadsföring är också en del av projektet.

Hur påverkas länet?

Utveckling av länets system av vandringsleder skapar förutsättningar för att öka turismen, utveckla landsbygdens entreprenörskap, främja folkhälsan, stimulera folkrörelseaktiviteter och stärka länets kulturidentitet.