Meny Stäng
Sök

Foto:

Vi sätter ljuset på


Region Jönköpings län arrangerar en serie utställningar i Hemslöjdens Hus, Jönköping. De lyfter fram lokala hemslöjdsutövare. Till varje tillfälle hör en programverksamhet, som kan innehålla vernissage, workshop eller/och föreläsning.

Vi sätter ljuset på är en slags utställning som alltid är förlagd i Hemslöjdens Hus. Syftet är att uppmärksamma länets hemslöjdutövare och ge dessa en plats där de kan visa vad de gör. Utställaren kan vara en enskild person eller en grupp personer, med handgjort skapande som gemensam nämnare.

Här ges möjlighet för inspiration och kunskapsutbyte mellan besökare i Hemslöjdens Hus.

23 mars - 23 april 2019
Vad räcker 70 meter tyg till med Therese Holmgren

Det kan räcka till att sy 17 stycken 1700-talsplagg och ett gäng accessoarer! 70 meter tyg tillsammans med sidenband, spetsar och broderier. Som extra utmaning ska allt handsys med tekniker och material som användes under 1700-talet; sidentyg, linnetyg, ylletyg och bomullstyg samt silkestråd och lintråd.

För att få den rätta siluetten kommer designen ha sin grund i bevarade plagg från olika museum, detta för att mönsterkonstruktionen såg annorlunda ut då mot idag. En annan del som påverkar slutresultatet är handsömnaden, sömnadsprocessen och att hopsättningen av mönsterdelarna gjordes i en annan ordning jämfört med när användandet av symaskin blev aktuellt på mitten av 1800-talet.

Vernissage 23 mars kl 13, Therese finns på plats och berättar om sitt projekt.
Projektet genomförs i samarbetet med KulturUngdom.

Utställningen är öppen när det är aktiviteter i Hemslöjdens Hus. Kontakta utvecklarna: 010-242 59 95, 242 59 96, 242 59 97 eller hemslojd@rjl.se, för att se när vi är på plats!

 

Varför gör vi det här?

För att ge länets handgjorda skapare en plats där de kan visa vad de gör, samt ge inspiration och kunskapsutbyte för besökare i Hemslöjdens Hus.

Målgrupp

Länets hemslöjdsutövare och personer intresserade av handgjort skapande.

Resultatmål

  • Kunskapshöjande, bildande insatser
  • En plats för möten

Hur påverkas länet?

Hemslöjdens Hus är en nod för verksamhetsområdet hemslöjd och en plats dit intresserade hemslöjdsutövare från hela länet träffas för att utbyta erfarenheter och idéer.