Navigera till sidans huvudinnehåll
Stäng sök Stäng
Du måste ange ett sökord.
Sök

Vi sätter ljuset på

  • Hemslöjd
  • Jönköpings kommun

Region Jönköpings län arrangerar en serie utställningar i Hemslöjdens Hus, Jönköping, som lyfter fram lokala hemslöjdsutövare.

Vi sätter ljuset på är en slags utställningsserie som alltid är förlagd i Hemslöjdens Hus. Syftet är att uppmärksamma länets hemslöjdutövare och ge dessa en plats där de kan visa vad de gör. Utställaren kan vara en enskild person eller en grupp personer, med handgjort skapande som gemensam nämnare. Ibland kommer utställaren från ett annat län, men alltid finns en koppling till Jönköpings län.

Till utställningen hör en programverksamhet, det kan handla om vernissage, visningar, prova-på-tillfällen eller kurser. Här ges möjlighet för inspiration och kunskapsutbyte mellan besökare i Hemslöjdens Hus.

15 november – 12 december 2021

Stickat till vardags med Erika Åberg

Erika Åberg är verksam som föreläsare, kursledare och inte minst författare. Sedan några år tillbaka arbetar hon primärt med stickning och olika ingångar till den; alltifrån färg, form och formgivning till historia, tradition, teknik och material. Sedan 2014 bor hon på Gotland och både havet, vädret och traditionen finner sin väg in i stickningen.

Så här ser hon på stickningen i vardagen: ”Vardagen finns det mest av. Den är egentligen det finaste som finns – alla dagarna som är livet. Jag tror att den som har möjlighet att njuta av vardagen – det lilla och det stora – är en lycklig människa. För mig är det handgjorda, och inte minst mina stickade plagg, en stor del av detta. Att själv kunna välja vilka material jag vill klä mig i, att tillverka ett plagg som jag vet passar min kropp och som jag tycker om. Jag ville göra en samling plagg som kommer till glädje i vardagen. Som fyller våra behov, i material valda med omsorg och ett mönsterbibliotek där du och jag kan variera mönster och färg på modeller som vi trivs i. Resultatet ser du här - ett urval plagg att sticka själv i material, färg, mönster och konstruktion som passar just dig. Plagg som hyllar traditionen, materialet, livet och den handgjorda vardagen.” 

Fredagen den 10 december, kl 18, Stickning, inspiration & bokmakeri, föredrag i Hemslöjdens Hus av Erika Åberg, läs mera i dokumentet, se högerspalten.

Lördag/söndag 11-12 december, Sticka egna mönster - formge och färgsätt, kurs i Hemslöjdens Hus med Erika Åberg, läs mera i dokumentet, se högerspalten.

Utställningen har inga fasta öppettider utan kan ses när det är aktiviteter i Hemslöjdens Hus. Kontakta utvecklarna: 010-242 59 95, 242 59 96, 242 59 97 eller hemslojd@rjl.se, för att boka tid!

Varför gör vi det här?

För att ge länets handgjorda skapare en plats där de kan visa vad de gör, samt ge inspiration och kunskapsutbyte för besökare i Hemslöjdens Hus.

Målgrupp

Länets hemslöjdsutövare och personer intresserade av handgjort skapande.

Resultatmål

  • Kunskapshöjande, bildande insatser
  • En plats för möten

Hur påverkas länet?

Hemslöjdens Hus är en nod för verksamhetsområdet hemslöjd och en plats dit intresserade hemslöjdsutövare från hela länet träffas för att utbyta erfarenheter och idéer.