Utvecklingi Jönköpings län

Meny Stäng

Foto:

Vi sätter ljuset på

Region Jönköpings län arrangerar en serie utställningar i Hemslöjdens Hus, Jönköping. De lyfter fram lokala hemslöjdsutövare. Till varje tillfälle hör en programverksamhet, som kan innehålla vernissage, workshop eller/och föreläsning.

Vi sätter ljuset på är en slags utställning som alltid är förlagd i Hemslöjdens Hus. Syftet är att uppmärksamma länets hemslöjdutövare och ge dessa en plats där de kan visa vad de gör. Utställaren kan vara en enskild person eller en grupp personer, med handgjort skapande som gemensam nämnare.

Här ges möjlighet för inspiration och kunskapsutbyte mellan besökare i Hemslöjdens Hus.

20 augusti – 11 september 2018 Slöjdlyckan med Gun-Britt Arthusson

Gun-Britt började tidigt, redan vid fem års ålder fick hon orange plaststickor och garn för att lära sig sticka. Hon har alltid varit intresserad av allt man kan göra själv. Odla lin, röta, bråka, skäkta, häckla och spinna, färgat garn, vävt och broderat. Första vävkursen gick hon 1962, 19 år gammal och 1969 blev det en termin på Stenebyskolan, Dals Långed. I kurserna där ingick snickeri, silversmide, skinn, papp, horn, ben, halm och borstbinderi. Sedan dess har hon alltid jobbat med slöjd på något vis, på terapier eller hemma och som kurs- och studiecirkelledare. Hon har även gått ett tiotal kurser på Sätergläntan, Hemslöjdens kursgård i Dalarna.
Så småningom kom hon att begränsa sig till några material och tekniker; halm, näver säv och vävning. Vävningen har bedrivits i egen vävstuga, så även i Västergötland där hon bodde innan hon kom till Småland. Sedan 2000 driver hon tillsammans med keramiker, Inger Jönsson och nu ytterligare tre hantverkare en verkstad och butik i grannbyn Årset.

Gun-Britts företag fick namnet Slöjdlyckan, eftersom hon upplever att slöjda är lycka. Så slöjdar, det gör hon fortfarande!
Slöjdcafékväll 28 augusti, kl 17-20 då jobbar vi med säv. Anmälan. Kostnad 50 kr.
Slöjdcafékväll - Säv

Utställningen är öppen när det är aktiviteter i Hemslöjdens Hus. Kontakta utvecklarna: 010-242 59 95, 242 59 96, 242 59 97 eller hemslojd@rjl.se, för att se när vi är på plats!

 

Varför gör vi det här?

För att ge länets handgjorda skapare en plats där de kan visa vad de gör, samt ge inspiration och kunskapsutbyte åt besökare i Hemslöjdens Hus.

Målgrupp

Länets hemslöjdsutövare och personer intresserade av handgjort skapande.

Resultatmål

  • Kunskapshöjande, bildande insatser
  • En plats för möten

Hur påverkas länet?

Hemslöjdens Hus är en nod för verksamhetsområdet hemslöjd och en plats dit intresserade hemslöjdsutövare från hela länet träffas för att utbyta erfarenheter och idéer.