Navigera till sidans huvudinnehåll

Studieresor

Torsdag 30 maj kl 13.30-17.30

 

Studiebesök 1 – Kultur, tradition och innovation

Besök 1:  Vid Vätterns östra kant - Hur smakar platsen?

De böljande sluttningarna ner mot Vättern kallas ibland Sveriges Toscana. Här odlas mängder av frukt, men platsen är speciellt känd för sina vidsträckta äppelodlingar. Familjen Rudenstam som bland annat driver fruktodling och Rudenstams Gårdsbutik & café visar runt och berättar om hantverket bakom prisbelönta produkter och vi får provsmaka både Nobeldryck och äppelmust.

Flättinge gård drivs idag av tre systrar, vars farfar en gång startade lantbruk på gården. På bussen berättar de om platsens betydelse för innovation. Gården har sedan 2020 utvecklat nya affärsområden och innovativa produkter med fokus på Nordens soja – sötlupinböna - som vi naturligtvis också får provsmaka.

Besök 2:  Åsens by – Vi upplever den historiska platsen och fikar

I Åsens by har man bevarat ett landskap som det såg ut på den småländska landsbygden runt 1900-talets början. Hantverk och kulturhistoria visas upp i kulturreservatet och vi får lära oss om och av dåtid med hållbarhet i fokus.

 

Studiebesök 2 – Mötesplatser med mervärden och skogens betydelse

Besök 1: Träcentrum – en stark aktör för träindustrins utveckling

Inom en 15 mils radie från Träcentrum finns 75% av landets träföretag, allt från snickerier, trähustillverkare, möbel- och inredningsföretag till sågverk. Genom samverkan med företag, högskolor, branschorganisationer, myndigheter arbetar man för träindustrins utveckling och för att säkra branschens kompetensförsörjning.

Besök 2:  Ödestugu – sockenrådet som får bygden att blomma

Ödestugu sockenråd fick Region Jönköpings läns folkhälsopris för det långsiktiga arbetet med att få bygden att blomma och bli en eftertraktad mötesplats för människor. Här fikar vi och tar del hur de har engagerat hela byn.

Besök 3: Grenåsa by - en mötesplats för alla nyfikna på kulturlandskap och återbruk

Resurshållning är ledordet i Grenåsa där vi får lära oss mer om kulturlandskap och byggnadsvård.

På bussen serveras smakprov hur skogens skafferi och vi får besök av Sävsjö kommun som berättar om projektet som bygger och levererar nödbostäder till det jordbävningsdrabbade Turkiet.

För båda studieresorna gäller:

Samling på Kulturhuset Spiras parkering kl 13:20. Bussarna avgår 13:30.

Två-tre stopp görs på vägen och fika kommer att serveras. Ange ev. allergi/specialkost i anmälningsformuläret. 

Bussarna återkommer till Kulturhuset Spira ca kl 17:30.