Navigera till sidans huvudinnehåll

Konferens - den hållbara maten

två profilbilder på en äldre kvinna med grått hår och glasögon och en äldre man med glasögon. 
logotyper för EU-flaggan , Refarm Linne, naturskyddsföreningen i Jönköping, Region Jönköpings län och Länsstyrelsen i Jönköping

Elmia

Konferensen Den hållbara maten anordnades 6 februari 2025 som en aktivitet inom projektet Mer ekologiskt i Jönköpings län. Närmare 150 personer från kommuner, regioner, företag och representanter från branschorganisationer och civilsamhället deltog på plats eller digitalt. Matens mervärden och påverkan på biologisk mångfald, klimat, miljö och hälsa stod i centrum, vid sidan av goda exempel från kommun och region, resiliens och robusthet.

Nyfiken på dagen? Ta del av den inspelade konferensen. 

Här finns sammanställning av Mentifrågor och svar från föreläsarna

Program 

  • 08:30- 09:00 Registrering
  • 09:00- 9:20 Inledning
    Eva Sundberg, Mattanken, Jordbruksverket
    Brittis Benzler, Jönköpings läns Landshövding
    Pim Bendt, Från ord till jord – livsmedelskedjan och landskapet, Naturskyddsföreningen
  • 09:20-09:40
    Näringsrekommendationer och kostråd för en hälsosam och hållbar livsmedelskonsumtion. Åsa Brugård Konde, Livsmedelsverket.
  • 09:40-10:00
    Människan som ekosystem och matens roll för hälsa och välbefinnande. Julia König, Örebro universitet.
  • 10:00-10:15
    Hälsa på lika villkor – regionala resultat från den nationella folkhälsoenkäten. Atanas Petkovski, Region Jönköpings län.
  • Paus
  • 10:35-11:00
    Nattsvart framtid – eller finns det hopp för den biologiska mångfalden? Torbjörn Ebenhard, Centrum för biologisk mångfald, SLU.
  • 11:00-11:15
    Äng är åkers moder, Ådel Franzén, Jönköpings läns museum
  • 11:15-12:00
    Matkultur i Sverige - 200 ohållbara år. De goda föresatsernas matkultur och de problem de skapat. Richard Tellström, måltidsforskare och mathistorier.
  • Lunch
  • 13:00-13:45
    Råd kring upphandling, goda exempel från måltidsverksamheten i Region Jönköpings län och Borlänge kommun som toppar svekoekomatligan. Jennie Ferm, Region Jönköpings län, Anna Stenberg och Graciela Corpeno, Borlänge kommun och Anna Lundstedt, Jordbruksverket.
  • 13:45-14:30
    Vilka krav ställer en ny efterfrågan på hållbar mat på livsmedelsproduktionen i Sverige och kan en omställning stärka vår beredskap och företagens lönsamhet? Erica Olsson Ekologiska lantbrukarna.
    En resilient livsmedelsproduktion - den robusta ekogården i en föränderlig omvärld. Birgitta Johansson, Jordbruksverket.
    Kulturspannmål kan bidra till ökad resiliens och livsmedelsberedskap. Karin Gerhardt, SLU.
  • 14:30-15:00
    Panelsamtal – insikter från dagen.
    Kerstin Hammar (M), ordf Nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet, Nina Elmsjö, chef Landsbygdsavdelningen, Länsstyrelsen i Jönköpings län Erika Olsson, Ekologiska lantbrukarna , Pim Bendt, Naturskyddsföreningen, Linda Hassel, hållbarhetsstrateg, Jönköpings kommun.
    Avslutning
  • Fika och mingel

Konferensen anordnas inom projektet ”Mer ekologiskt i Jönköpings län” – som finansieras med medel från landsbygdsprogrammet 2014–2020 och som drivs som ett samarbetsprojekt mellan Region Jönköpings län, Refarm Linné, Naturskyddsföreningen och Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Bilden visar konferensens moderator Eva Sundberg samt mathistorikern Richard Tellström. 

Elmia

Mer information

Hitta hit: Elmiavägen 11, Jönköping

Hållbarhet