Navigera till sidans huvudinnehåll

Inspiration och goda exempel

Den framtida kompetensförsörjningen är ett problem som delas av många företag. Region Jönköpings län samverkar med aktörer från näringsliv, utbildning och arbetsmarknad för att länet ska ha en god kompetensförsörjning på både lång och kort sikt. 

Branschansvarig för TEBAB ser nyttan med TUCs utbildningar

Matts Spångberg är branschansvarig för Teknikföretagens branschgrupper och ser att företagen kämpar med kompetensbrist inom många områden. Genom samarbetet med TUC Yrkeshögskola har han, som representant för näringslivet, varit med i framtagandet av flera av TUCs teknikutbildningar. 

”Automation och digitalisering är nyckelord inom produktion och nödvändig för fortsatt utveckling för att svensk industri ska vara konkurrenskraftig. Detta är kompetens där behovet är stort och vi är mycket nöjda med samarbetet med TUC. Vi hoppas att utbildningarna ska kunna bidra till att vi kan rekrytera nödvändig kompetens” säger Matts Spångberg, branschansvarig för TEBAB.

Samarbeta med oss - TUC Sweden

Med möjlighet att påverka utbildning

Efter många års erfarenhet av ledningsgruppsarbete och aktiv delaktighet i utbildningsfrågor på TUC Yrkeshögskola har Jerry Fager, affärsutvecklare på Ebit AB, fått med sig två tydliga ståndpunkter.

”Först och främst har det varit nyckeln till kompetensförsörjningen under vår tillväxtresa de senaste 5 åren där över 70% av anställningarna kommer från en YH-utbildning och LIA:n har varit att både studerande och vi har fått chansen att lära känna varandra före en potentiell anställning. För mig är det också en fantastisk möjlighet att få påverka utifrån vårt framtida kompetensbehov då vi verkar i en föränderlig bransch. Behovet av specifik kompetens hos våra kommande medarbetare ser annorlunda ut och att då själv få möjligheten att delta i kursupplägg, programinriktning samt bidra med framtidsspaningar gör att jag skapar förutsättningar för både Ebit AB, studerande och branschen att utvecklas i en positiv riktning.”

Samarbeta med oss - TUC Sweden

Kärleken till svetsyrket, en berättelse om karriär och utmaningar

Veronica Martinsson började sin yrkesbana som montör på Volvo. När hon flyttade till Småland, hade hon ingen aning om att hon snart skulle byta in sin arbetsuniform mot en svetsmask och bli en del av EAB, ett ledande företag inom svetsbranschen. I en intervju berättar hon om sina erfarenheter och insikter om svetsyrket och vad det innebär att vara kvinna i en mansdominerad bransch.

En berättelse om Kärleken till Svetsyrket med karriär och utmaningar | Teknikcollege

Samarbetet mellan skola och arbetsgivare leder till framtida anställningar

Handelskammaren besökte Jobro Sheet Metal Technology AB för att tillsammans med Lärlingsakademins lärlingskoordinator Susanna Söderholm och handledare Göran Hansén diskutera nyttan med lärlingsanställning.

Samarbetet mellan skola och arbetsgivare leder till framtida anställningar – Handelskammaren Jönköpings länHandelskammaren Jönköpings län (handelskammarenjonkoping.se)

Husqvarna ser flera fördelar med att ta emot lärlingselever

Husqvarna har tagit emot flera lärlingselever, och Patrik Andersparr berättar att det skiljer sig mellan årskurserna hur många dagar man befinner sig på plats i Husqvarnas fabrik. Gemensamt för alla lärlingselever, oavsett årskurs, är att de är på företaget åtta timmar om dagen.

Husqvarna ser flera fördelar med att ta emot lärlingselever – Handelskammaren Jönköpings länHandelskammaren Jönköpings län (handelskammarenjonkoping.se)

Lärlingsutbildning är vägen till rätt kompetens i länet

För att Jönköpings län ska förknippas med god utveckling och tillväxt krävs rätt kompetens – något som är en stor utmaning för många av länets arbetsgivare. Ett utmärkt tillvägagångssätt för att öka kompetensen hos länets företag är genom lärlingsutbildning.

Lärlingsakademin erbjuder gymnasieelever en lärlingsutbildning inom sju olika gymnasieprogram. Lärlingsutbildning innebär att utbildningen förläggs minst 50 % på en arbetsplats och på så vis kombinerar eleven studier med arbetsplatsförlagt lärande.

Lärlingsutbildning är vägen till rätt kompetens i länet – Handelskammaren Jönköpings länHandelskammaren Jönköpings län (handelskammarenjonkoping.se)