Livsmedelsstrategi
På gång:
Aktuell information presenteras nedan medan handlingsplan kan läsas här.
Produktion
Statistiksammanställning över livsmedelskedjans utveckling i Jönköpings län 2020.xlsx
I Länsstyrelsen kalender finns aktuella kurser och träffar för livsmedelsproducenter
- 25 augusti Ekologisk potatisdag, Länsstyrelsen Jönköping
- 26 augusti Fårklippningskurs, Länsstyrelsen Jönköping
- 2 september Andelsjordbruk - studieresa till Nybrukarna, Länsstyrelsen Jönköping.
- Producent- och butiksträffar. En träff genomfördes februari 2023, mer info om kommande träffar kommer under hösten 2023.
- Utvecklingsmöte kring tackakött anordnas 23 oktober. Se info om hela kursserien om tackaköttens potential, Regional livsmedelsstrategi för Jönköpings län 2030-Utveckling i Jönköpings län.
Innovation
- 10 oktober anordnas konferensen Vatten – ur ett cirkulärt perspektiv. Dagen har fokus på tvärsektoriellt och transnationellt samarbete och hur vi tar oss an utmaningar kopplat till vatten och tillsammans omvandla dem till styrkor. Anmälan öppnar i slutet på augusti 2023.
- Digital kurs om vattenbruk kommer att anordnas under hösten 2023.
Göra affärer
Träffar och dialogforum är under planering.
Aktiviteterna handlar om att möjliggöra för olika delar av den regionala livsmedelskedjan att förstå varandras behov och utmaningar, skapa dialog kring förenklat företagande men också hitta samarbetsmöjligheter kring lokal och regional mat. Planering pågår också för olika typer av rådgivning och kompetensutvecklingsinsatser kopplat till lönsamhet och marknadsföring. En kartläggning av befintliga producenter i länet kan också bli aktuell under perioden.
- Aktuella rådgivnings- och kompetensutvecklingsinsatser publiceras i Länsstyrelsens kalender
- 17 oktober anordnas kompetensförsörjningsforum - tema livsmedel. Målgrupp är primärproduktion och livsmedelsindustri. Anmälan öppnas inom kort.
- Branschdialoger har anordnats inom ramen för Grillfestival 2023.
Attityder
Ambitionen är att väcka nyfikenheten och öka kunskapen om mat som produceras i länet och dess mervärden och fördelar - hos restauranger, butiker och konsumenter. Fokus kommer att ligga på att anordna mötesplatser där olika delar av den regionala livsmedelskedjan möter varandra, t.ex. producent- och butiksträffar, grillfestival, det småländska pizzamästerskapet, Gårdsrundan samt utbildningsinsatser riktade mot skolor och studiebesök som präglas av kunskapsöverföring, dialog och gemensam matlagning. Diskussioner pågår kring ett samarbetsprojekt med butiker gällande exponering av livsmedel från länet i ett försök att testa ”gårdsbutik-inne-i stan”- koncept. Även förutsättningar för framtagning av en digital karta över länets producenter och förädlare undersöks.
- 9–10 september anordnas Gårdsrundan för tredje året i rad. Läs mer om Gårdsrundan här.
- Runda bords-samtal och företagsfrukostar om bl.a. regler och villkor och förbättrad myndighetsdialog kommer att anordnas under 2023/2024.
- 23 september arrangeras det småländska pizzamästerskapet på residenset i Jönköping. Se mer info här. Var med och utse Smålands bästa pizzabagare | Länsstyrelsen Jönköping (lansstyrelsen.se)
- Under hösten startar projektet ”Mer ekologiskt i Jönköpings län” med syftet att synliggöra och skapa medvetenhet kring ekologisk produktion i Jönköping län. Föreläsningar och studiebesök kommer att anordnas hösten 2023-våren 2025.
- Under 2023 har en grillfestival anordnats med syftet att inspirera konsumenter till goda val inför kommande grillsäsong, synliggöra regionala producenter och hur mat produceras och förädlas i länet. Läs mer här Grillfestival-Utveckling i Jönköpings län (rjl.se)
Ökad försörjningsförmåga
Ett kursutbud på temat beredskap och försörjningsförmåga planeras att tas fram under perioden. Exempel på teman som kommer att belysas: resilienta jordbruksmetoder, klimatsmarta grödor/fodersorter och produktionsmetoder, vattenhushållning, förnybar energi och svensk gödselmedelproduktion. Aktuella kurser publiceras i Länsstyrelsens kalender.
Samtidigt fortsätter arbetet med att anordna samordningsträffar mellan länets kostchefer och beredskapssamordnare. En digital träff har anordnats under 2023.
1 november bjuder Gislaveds kommun och LRF in till dialog/workshop på Stora Segerstad Naturbrukscentrum om livsmedelsberedsap.
Inbjudan beredskapsworkshop