Region Jönköpings län har tillsammans med Landstinget i Kalmar län och Region Östergötland genomfört en enkätundersökning där invånarna själva får beskriva sin psykiska hälsa samt om och hur de söker vård för psykiska besvär.
Studien är en tvärsnittsstudie baserad på ett anonymt frågeformulär om självskattad psykisk hälsa och vårdbehov till ett slumpmässigt urval om totalt 18 912 personer under 2015 och 2016. Studiens syfte är dels att beskriva den psykiska hälsan i sydöstra sjukvårdsregionen i åldersgruppen 18–44 år.
Studien visar att de allra flesta har en god psykisk hälsa, men den psykiska hälsan är ojämlikt fördelad. Kvinnor upplever sämre psykisk hälsa än vad män gör och ohälsan är större bland utrikes födda jämfört med personer födda i Sverige.
Det är ungefär lika vanligt att söka vård som att inte göra det när man upplever ett vårdbehov, och den vanligaste orsaken till att man inte söker vård är att man inte vill uppfattas som psykiskt sjuk.
Mer än hälften av de som söker vård för psykiska besvär vänder sig i första hand till vårdcentralen och de allra flesta är också nöjda med denna kontakt. Förtroendet för att vården skulle kunna hjälpa vid framtida besvär är också störst bland dem som har erfarenhet av vård för psykiska besvär från det senaste året.
Generellt visar studien på få skillnader mellan länen vad gäller psykisk hälsa, men i Jönköping är det både fler som söker vård via vårdcentralen och fler som är nöjda med vårdcentralen som första kontakt.
I enkäten kunde man också lämna synpunkter på vården och idéer till förbättringar. Synpunkterna handlar ofta om bemötande, som att man inte känner att man blir tagen på allvar, men också om att man önskar större medmänskligt engagemang och mer kontinuitet i vården. Många synpunkter rör också resurser och organisation, som att det behövs mer resurser för att ta emot patienter, mer personal och kortare väntetider.
Bland förbättringsförslagen nämns satsningar på förebyggande insatser samt mer kunskap till allmänheten för att minska fördomarna om psykisk ohälsa.
Psykisk hälsa_i sydöstra sjukvårdsregionen, Människors egna beskrivningar av symtom, påverkan på vardagen, orsaker och hantering
Psykisk hälsa i sydöstra sjukvårdsregionen, Synpunkter på vården av psykisk ohälsa och ideer till förbättring
Psykisk hälsa i sydöstra sjukvårdsregionen
Om enkätundersökningen på Region Östergötlands webbplats